De moarte și de impozite nu scapă nimeni…detalii despre valoarea de impozitare
Nu vă putem scăpa, dar să stabilim corect impozitul pe clădiri vă putem ajuta!
Certitudini dar și modificări în anul 2024 pentru valoarea de impozitare
Valoarea impozabilă în 5 minute…modificările majore survenite în 2016
Principalele schimbări intrate în vigoare cu noul Cod Fiscal 2016
1. Valoarea fiscală a clădirilor nu mai are legătură directă cu valoarea contabilă. Altfel spus, valoarea impozabilă va fi utilizată de către contribuabili doar în relația cu autoritățile fiscale, fără ca aceasta să mai fie înregistrată în situațiile financiare ca până acum. Reamintim faptul că valoarea fiscală, până la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, o reprezenta „valoarea de inventar” a clădirilor înregistrată în situațiile financiare ale contribuabililor.
2.Tratamentul fiscal va fi aplicat uniform, în funcție de utilizarea clădirilor și nu în funcție de proprietar ca în prezent. Astfel, în cazul clădirilor cu destinație nerezidențială (birouri, spații comerciale, hoteluri, etc.) se va plăti același impozit indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau persoană juridică. Până acum impozitul era diferențiat, fiind mult mai redus pentru persoanele fizice care dețineau clădiri nerezidențiale. Și reciproca este adevărată, în sensul că imobilele rezidențiale (case, apartamente) aparținând persoanelor juridice vor fi impozitate cu o cotă similară ca cele aparținând persoanele fizice (cuprinsă între 0,08% – 0,2%) iar valoarea impozabilă va fi estimată utilizând același algoritm, cel pe care primăriile îl aplică pentru persoanele fizice și explicitat în Anexa 3 a GEV 500. Sintetizând, persoanele fizice vor plăti impozit mai mare decât în trecut pentru clădirile nerezidențiale (spații comerciale, ateliere, hale, etc.) iar persoanele juridice vor plăti impozit mai mic decât în trecut pentru clădirile rezidențiale (case, aprtamente, etc.).
3. Având în vedere importanța efectelor evaluării pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor asupra spațiului public în general și a bugetelor locale în particular, ANEVAR va înregistra într-o bază de date toate rezultatele evaluării pentru impozitare. Această bază de date, denumită Baza de Informații Fiscale (BIF), va reprezenta sursa principală pentru monitorizare și își va arăta un prim efect de prevenție a oricăror tipuri de derapaje. Ulterior, datele stocate vor fi transformate în rapoarte care vor fi puse periodic la dispoziția tuturor persoanelor interesate.
Intrebări frecvente în relația dvs. cu evaluatorul
SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ
Dacă v-ați informat suficient (aici și aici) și doriți să colaborați cu noi, parcurgeți pașii:
- Descărcați ANEXA 1 – Declarația contribuabilului privind clădirile supuse evaluării pentru impozitare
- Completați-o, semnați-o și ștampilați-o
- Transmiteți-ne declarația online prin formularul de contact
- Vă vom contacta în cel mai scurt timp pentru pașii următori
- Puteți solicita un raport de evaluare pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor sau o calculație (fără emiterea raportului) – De notat că pentru ambele va fi perceput onorariu
- Onorariul va fi stabilit împreună, de comun acord, în funcție de complexitatea lucrării dar fără nici o legătură cu valoarea impozabilă ce urmează a fi estimată